Disputa de l'Egeu

Imatge de satèl·lit de la mar Egea
Mapa del mar de l'Egeu
6 milles nàutiques (nmi): aigües territorials i espai aeri actuals reconeguts per Turquia
10 nmi: l'actual espai aeri nacional, tal com el reclama Grècia
12 nmi: límit superior de les aigües territorials i de l'espai aeri nacional definit com un dret legal per la CNUDM, possibles reclamacions futures de Grècia i Turquia

La disputa de l'Egeu és un conjunt de controvèrsies interrelacionades entre Grècia i Turquia sobre la sobirania i els drets connexos a la regió de la mar Egea (o Egeu). Aquest conjunt de conflictes afectà fortament les relacions grecoturques des del decenni de 1970, i ha estat a punt d'esclatar-hi una guerra oberta en dues ocasions: el 1987 i a principis del 1996. Els problemes a l'Egeu es divideixen en aquestes categories:

Un dels aspectes de la controvèrsia són les diferents interpretacions del dret marítim. Mentre que Turquia no ha signat la Convenció sobre la Plataforma Continental ni la seva successora, la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar, Grècia n'ha signat les dues. Per tant, això significa que Turquia no reconeix pas una plataforma continental legal ni una zona econòmica exclusiva al voltant de les illes gregues.

Entre 1998 i principis del decenni del 2010, els dos estats van reduir les tensions entre si mitjançant una sèrie de mesures diplomàtiques, en particular amb la intenció de facilitar l'adhesió de Turquia a la Unió Europea. No obstant això, les diferències sobre les vies diplomàtiques adequades per a arribar a una solució definitiva continuen sense resoldre's, i a partir del 2020, les tensions no sols van persistir sinó que en van augmentar.


From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne